S-2 Ontwikkelingen jeugdhulp € 500.000 voordeel (eenjarig)
Op basis van de ons nu bekende gegevens zien we dat de uitgaven voor jeugdhulp binnen de huidige begroting passen met een reële kans op een onderschrijding tot € 500.000. Voorzichtigheidshalve zal dit effect meegenomen worden in de begroting, met als kanttekening dat er veel onzekerheden zijn. Volgend jaar, bij de eindafrekening, zal worden bezien in hoeverre dit effect zich werkelijk heeft voorgedaan en of hier sprake is van een incidenteel of structureel effect. Een eventuele meerjarige bijstelling zal in de 1e Burap 2023 worden verwerkt op basis van de gegevens die te zijner tijd beschikbaar zijn.
Tussen het opstellen van deze 2e Burap 2022 en het bespreken van de Programmabegroting 2023 in de gemeenteraad staat een aantal acties gepland om de hieronder genoemde disclaimers te verminderen. Denk hierbij aan het valideren van data welke van invloed zijn op de prognose. Om die reden ontvangt de raad voorafgaand aan de begrotingsbespreking een actualisering van de prognose.
Hieronder een nadere duiding van de prognose en de oorzaken van de disclaimers:
Opbouw prognose
De hier gegeven prognose voor de kosten van jeugdhulp is voor het eerst gebaseerd op de berekeningsmethode die ontwikkeld is vanuit het project ‘datagedreven werken’. In de berekening van de prognose zijn 5 pijlers meegenomen die tezamen de prognose vormen. De 5 pijlers betreffen data over aantallen en verplichtingen, het werkelijke en verwachte verzilveringspercentage van de betalingsverplichtingen en een extrapolatie van de daadwerkelijke betalingen. De prognose is hierdoor meer dan voorgaande jaren gestaafd op meerdere componenten wat bijdraagt aan het exacter kunnen prognosticeren.
Disclaimers
Er zijn echter ook disclaimers om rekening mee te houden. Deze verklaren de terughoudendheid ten aanzien van de beoordeling of we maken hebben met een meevallend resultaat en/of een incidenteel of meerjarige aanpassing:
Bij het tot stand komen van de berekeningssystematiek is duidelijk geworden dat de meeste betalingen (verzilveringen) plaatsvinden in het najaar. De mate waarin dit in dit najaar aan de orde is, is van invloed op het eindresultaat.
Met de start van het nieuwe stelsel is de termijn waarop zorgaanbieders berichten moeten insturen verlengd naar 3 maanden. Deze berichten zijn essentieel om te bepalen welke verplichtingen aangegaan zijn. We hebben niet definitief kunnen vaststellen dat al het berichtenverkeer op orde is. Een achterstand in het berichtenverkeer betekent dat de verplichtingen niet volledig in de prognose meegenomen kunnen worden. Derhalve kan er een vertekend beeld ontstaan.
Onderdeel van de berekening zijn de cliëntenaantallen. Het is onvoldoende gelukt om de data waar wij over beschikken tijdig, voor de 2e Burap 2022, te valideren met data van de zorgaanbieders. De correctheid van deze data zijn bepalend voor de prognose.