Wonen en ruimte
Nieuw woonruimte verdeelsysteem
Op 16 januari 2023 gaat het zoeken naar een sociale huurwoning veranderen. Er zijn 14 gemeenten en 14 corporaties betrokken bij deze grote verandering. In Ouder-Amstel doen wij mee met dit nieuwe woonruimte verdeelsysteem, omdat we sociale huurwoningen willen toewijzen aan diegenen die een woning het hardste nodig hebben. Daarom wordt in het nieuwe systeem, naast wachten (inschrijfduur) ook rekening gehouden met de situatie (dringende omstandigheden) van de woningzoekende en de mate van zoeken.
De voorbereidingen voor de invoering van de nieuwe woonruimteverdeling zijn in volle gang en dit zetten we door in Q3 en Q4 2022. De website van WoningNet wordt aangepast naar een puntensysteem, er komt een online balie voor de aanvraag van situatiepunten en bezwaar en beroep wordt centraal georganiseerd door gemeente Amsterdam. Hierover worden afspraken gemaakt en werkwijzen moeten binnen de processen van onze organisatie ingeregeld worden. In Q3 2022 start de regionale informatiecampagne voor woningzoekenden. Alle medewerkers van de betrokken 14 gemeenten en 14 corporaties worden in Q3 en Q4 2022 voorbereid middels een speciaal leerprogramma, zodat zij voldoende toegerust zijn om vragen van woningzoekenden te beantwoorden. Extra begeleiding is beschikbaar voor mensen die minder (digi)taalvaardig zijn en persoonlijke hulp nodig hebben. Voor deze begeleiding steunen we op organisaties zoals Participe, maar ook op de Bibliotheek in Duivendrecht. Met deze organisaties worden in Q3 en Q4 2022 aanvullende gesprekken gevoerd en (werk)afspraken gemaakt. Ook wordt samen met de woningcorporaties in Q3 en Q4 gekeken naar het beleid en de uitvoering omtrent directe bemiddeling van alle urgenten (m.u.v. SV-urgenten).
Onder de Pannen
Samen met De Regenbooggroep werken we hard aan het project Onder de Pannen in Ouder-Amstel. Onder de Pannen is een landelijk initiatief dat langdurige dakloosheid, met alle problemen van dien, voorkomt. We kunnen op deze manier mensen tijdelijke huisvesting bieden bij een dorpsgenoot. Op deze manier krijgen woningzoekenden de kans om in rust en met ondersteuning van De Regenbooggroep op zoek te gaan naar een eigen plek. Iedereen die een kamer over heeft, kan zich aanmelden als verhuurder. Ook mensen met een uitkering en (sociale) huurwoning. Zij worden niet gekort op hun toeslagen en uitkering. Een mooi initiatief waarbij een lege kamer een kans biedt voor de ander en een financieel extraatje voor degene die verhuurt. De verwachting is dat we in Q4 2022 het project kunnen uitrollen in Ouder-Amstel.
Woonzorganalyse
In de afgelopen maanden is er in de regio Amstelland-Meerlanden gewerkt aan een woonzorganalyse. De analyse geeft inzicht in de huidige en toekomstige vraag naar en het aanbod van passende (sociale huur) woningen en andere benodigde woonvormen voor mensen met een (toekomstige) zorgvraag/hulpvraag. In de analyse is aandacht voor economisch daklozen, cliënten in de Maatschappelijke Opvang, cliënten Beschermd Wonen, ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en kwetsbare jongeren die 18 jaar worden. De afronding van deze analyse heeft enige vertraging opgeleverd omdat er bestuurlijk nog een aantal vragen waren. Deze vragen zijn inmiddels beantwoord en verwerkt in de analyse. De verwachting is dat de woonzorganalyse in Q3 2022 definitief wordt opgeleverd. Op basis van deze woonzorganalyse zal volgend jaar een woonzorgvisie opgesteld worden.
Prestatieafspraken
Vanwege de landelijke ontwikkelingen omtrent wonen zullen de prestatieafspraken met Eigen Haard geactualiseerd worden. Ook de Huurdersvereniging Ouder-Amstel is hierbij betrokken. Met deze actualisatie starten we in Q3 en Q4 2022. De eerste gesprekken met woningcorporaties Ymere (project Flexwonen), De Key (project The Dialogue) en de Alliantie (project Wenckebachweg 118) vinden plaats in Q3 en Q4 van 2022. Deze drie woningcorporaties zijn nieuwkomers in Ouder-Amstel. Dit betekent dat er met hen prestatieafspraken opgesteld moeten worden. De komende periode gaan we samen aan de slag om goede afspraken te maken. De prestatieafspraken die gemaakt worden gaan niet alleen over de woningen, maar ook over leefbaarheid, duurzaamheid en de omgeving.